9 Ağustos 2015 Pazar

Football Manager'da Başarılı Olmanın Yolu "Altyapı" - 3. Yazı

Bu gün, Şahtar Donetsk'i konuşacağız, evet yanlış okumadınız "Shakhtar Donetsk" yanlış bir yazım. Bu takımın Adı Şahtar Donetsk. Altyapılarıyla, doğru transfer yöntemleriyle bize örnek olabilecek bir takım olmasından dolayı; Football Manager'da Başarılı Olmanın Yolu "Altyapı" serisinin 3. Yazısınında, son olarak Şampiyonlar Ligi'nden, Fenerbahçe'yi elemesiyle gündeme oturan ve artık hepimizin, neyin ne olduğunu öğrenmemizi sağlayan Şahtar.

Sizlere birinci yazımda verdiğim Barcelona örneği Şahtar için de geçerli aslında. 


Baktığımız ve gördüğümüz şey aynıdır umarım, çünki Şahtar... Lucescu'yla 11. senesine giriyor bu yıl. 

Fenerbahçe ise 1 aylık bir oluşum, sistem ve kuruluş diyebiliriz. Sizlere ilk yazımda da söylemiştim "SABIR" kelimesini asla hafızalarınızdan silmeyin diye. Şu anda bunu söylemem ve bunun oyunla ne alakası olduğunu soracaksınız, sorun ki anlatmaya başlayayım. 

Sizlere ilk yazımda oyuncuların uzun süre birlikte oynadıklarında, birbirlerine nasıl alıştığını anlatmıştım. FM oynayanlar bilir ki, birlikte oynayan futbolcular bir süre sonra birbirinin, "En Sevdiği Kişiler" listesinde yer alır. Aynı takımda oynamaktan mutluluk duyan, aynı antrenörlerle birlikte çalışan futbolcular, her zaman aile içerisinde gibi hissedip sorun çıkartmayacak hale gelecektir.

Örneklere başlayalım;

#28 numaralı forması ile Taison. Attığı paslar direk ayağa, kafasını kaldırmıyor adam. Ama arkadaşının nerede olacağını zaten biliyor. Çünki 4. yılına girmiş bu adam bu takımda. Ve takımın oyun anlayışı ezberlenmiş. İskelet oturmuş. oyun yürüyor.

Eminim ki Lucescu, ilk golle aynı 50 gol saklıyordur harici belleğinde. Srna boş bulduğunda sağa kaçar, göbekten oraya top yollanır. Srna kale ağzına gönderir, kalecinin eğileceğini bilen forvet topu aşırtarak kalecinin üzerinden yollar. 

Şahtar, yıllardır bunu yapıyor. Eğer sizde Football Manager'da başarılı olmak istiyor iseniz... Taktiği asla değiştirmeyin. Çünki futbolcular, emin olun o taktikte diğerlerinden daha verimli olacaktır. 

Bakalım mesela, Şener Özbayraklı, FM 2015'te Galatasaray'a katıldığında, Aydın + Eray + Dzemaili'yi takasta kullanarak aldım.  Burak Yılmaz'a 2 ay sonra açmaya başladığı ortalar ile, kendini asist... Burak'ı gol kralı yapıyor. 

Şener daha dün, Fernandao ile 1,5 yıldır birlikte oynadıklarını ve birbirlerini ne kadar iyi tanıdıklarını söyledi. Ancak bu işin sadece ikisinde bitmediğini, bütün takımın da birbirini çok iyi tanıması gerektiğini ekledi.

Nani, Meireles'e pas verirken çekiniyor ancak, Meireles, Sow'a verirken hiç çekinmiyor. Artık ne anlatmaya çalıştığımı anlamışsınızdır diye umuyorum.

Sizlere ilk yazımdan bu yana anlatmaya çalıştığım şey, sabır ve başarı Şahtar ise bunun örneği.

Ek olarak; Her ne kadar Galatasaray'lı olsam da... Avrupa Kupalarında yapılan her maçta, bir takım Türkiye'yi temsil ediyorsa, o takımı desteklememiz gerektiği görüşünde bir insanım. Bu Fair-Play'den uzak ülkede bari dışarıda birbirimizi kollayalım. CSKA ve ya Real Madrid bayrakları açmayı bırakalım.

Devamı gelecek...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder



Lütfen sadece ilgili yazı hakkında yorum yapalım, konu dışı yorumlarınızı lütfen İletişim bölümünden bana ulaştırın. Teşekkürler!